Back to All Events

Julgestajakaardi koolitus: punane kaart - Jääb ära!

09.12.2023 koolitus jääb ära!

Julgestajakaardi koolitus: punane kaart

Koolitusel osalemise eelduseks on ülaltjulgestuses (top rope) ronimise ja julgestamise oskus - selleks vaata rohelise kaardi koolitust.

09.12.2023 koolitus jääb ära. Kui soovid teada, millal toimub järgmine koolitus siis liitu uudiskirjaga.

Tahad uues ronimishallis ägedaid radu lead’ida aga sul pole veel julgestaja kaarti? Kui oskad juba ülaltjulgestuses ronida ja tahad teha järgmist sammu või tahad altjulgestuse oskustelt rooste maha pühkida, et punane julgestajakaart ära vormistada siis on punase kaardi koolitus sulle. Ühepäevase koolituse käigus õpime alt julgestama (lead climbing), harjutame klikkimist ja kukkumist ning käime läbi kõik oskused ja teadmised, mis on vajalikud punase julgestajakaardi eksami läbimiseks. Peale koolitust on osalejatel võimalus sooritada punase kaardi eksam. mille edukal läbimisel väljastame punase julgestajakaardi.

Julgestajakaarti on vajalik selleks, et käia iseseisvalt Eesti köieronimisseintel ronimas . Kaarte väljastab Eesti Ronimisliit ning kaardi olemasolu kinnitab spordiklubile, et inimesel on oskused ja teadmised iseseisvaks köiega ronimiseks. Julgestajakaarte on kaks: roheline ja punane kaart. Roheline kaart annab õiguse iseseisvalt ülevaltjulgestuses ronimas käia (top rope ehk köis on juba üles seatud) ja kasutada automaatjulgestusjaamu; punane kaart annab lisaks õiguse iseseisvalt altjulgestuses (lead ehk viid ise köie üles) ronimas käia ja juhendada ühte algajat ronijat.

Rohkem infot julgestajakaardi ja nõuete kohta leiad lehelt kaart.ronimisliit.ee. NB! Julgestajakaart on ainult virtuaalsel kujul ja registripõhine (register.ronimisliit.ee).

Kellele on mõeldud punase julgestajakaardi koolitus?

Oodatud on nii ülaltjulgestuse oskusega algajad kui ka kogemustega ronijad, kes sooviksid varem õpitud oskuseid kinnistada. Kui sa ei ole kunagi varem roninud, siis alusta rohelise kaardi koolitusest!

Koolitus on olemuselt praktiline - paneme kohe ise käed külge ja proovime kõik läbi. Keskendume sportronimisele.


Ürituse ülevaade

Ürituse tüüp: Punase julgestajakaardi koolitus

Kuupäev: 09.12.2023 (laupäev)

Kellaaeg: koolitus kl 11.00-16.00; eksamid kl 16.00-18.00

Asukoht: Tartu Ülikooli Akadeemiline Spordiklubi (TÜASK) ronimissein

Grupi suurus: kuni 9 osalejat

Koolitajad: Hans Vellama

Osavõtutasu:

  • Koolitus + eksam — 80 €

  • Ainult koolitus — 50 €

  • Ainult eksam* — 30 €

*Eksamile registreerumisel on eelisjärjekorras koolitusel osalejad. Vabade kohtade olemasolul on võimalik tulla sooritama ainult eksamit.


Koolituse kava ja teemad

Koguneme kl 11.00 TÜASKi ronimisseina juures.

  1. Saabumine ja sissejuhatus

  2. Vajaliku varustuse tutvustus: ekspressidest enesejulgestuseni

  3. Ronimisohutuse meeldetuletus

  4. Klikkimise harjutamine

  5. Altjulgestamise ABC

  6. Altjulgestuses ronimise harjutamine

  7. Snäkipaus

  8. Altjulgestuses ronimine seinal, sh kukkumise harjutamine

  9. Kaljudel ronimise eripärad: jaamatüüpidest poolel rajal katkestamiseni

Koolitus lõppeb umbes kl 16.00

Pärast koolituse lõppemist kl 16.00-18.00 toimuvad punase kaardi eksamid. Koolituse jooksul käime läbi kõik rohelise kaardi eksami sisus loetletud punktid, mis on kirjas ronimisliidu lehel.

Foto Christoph Deinetilt, Unsplash leheküljelt


Varustus

Riietus ja jalanõud

Koolitus toimub siseruumides. Riietus võiks olla sportlik. Paremad on pikad püksid või vähemalt üle põlve ulatuvad spordipüksid, et vältida seinal ronides põlvemarrastusi. Lisaks võib kaasa võtta pusa. Pikad juuksed tuleb siduda patsi. Üleliigsed asjad, mis võivad kuhugi kinni jääda või taskust välja kukkuda, jätke koju või spordikotti (nt sõrmused, kaelakeed, võtmed, telefon). Riietusruumis on lukustatavad kapid, aga spordikoti saab võtta ka saali kaasa. TÜASK ei vastuta kappi jäetud esemete eest. Olemas on pesemisvõimalus ja WC.

Jalanõudeks sobivad puhtad spordijalatsid (vabatreening/jooksujalats); kohapeal on ka piiratud koguses ronimissusse ühiskasutamiseks. Kergejõustikuhallis ei ole lubatud käia välijalanõudega.

Söök ja jook

Võtke kaasa joogipudel veega (pudelit saab täita garderoobis). Koolitus kestab umbes 5 tundi, nii et võite soovi korral näksimist ka kaasa võtta.

Erivarustus

Ronimiseks ja köietööks saab erivarustuse meie käest. Kui teil on endal varustus olemas, siis võite kaasa võtta: ronimissussid, ronimisvöö, julgestusvahend, karabiinid, enesejulgestus, talk ja talgikott. Kiivrit ei ole vaja.


Osavõtutasu

Koolituse tasu — 50 €

  • Erivarustuse kasutamine koolitusel

  • TÜASKi sissepääsutasu

  • Koolituse korraldus ja juhendamine

  • Koolituse läbimise tunnistus

Eksami TASu — 30 €

  • Erivarustuse kasutamine

  • TÜASKi sissepääsutasu

  • Eksami läbiviimine

  • ERL-i julgestajakaardi väljastamise tasu

Eksamit on võimalik sooritada ka ilma koolituseta, aga ainult vabade kohtade olemasolul. Eksamile registreerimisel on eelisjärjekorras koolitusel osalejad.

Osavõtutasu maksmine toimub ülekandega arve alusel pärast registreerimist.

OSAVÕTUTASU TAGASTAMISE TINGIMUSED

Osalemisest loobumisel on võimalik osavõtutasu tagasi saada kuni 06.12.2023; pärast seda ei kuulu osavõtutasu tagastamisele. Kui te ei saa üritusele tulla, kirjutage hans@elamuspluss.ee.


Kuhu tulla?

Koolituspäeval tulge Tartu Ülikooli Akadeemilisse Spordiklubisse, mis asub Ujula tn 4, Tartu. Maja ees on suur parkla, kuhu saate auto jätta (nädalavahetusel parkimine tasuta). Kohale tasub tulla 10-15 minutit varem, et jõuaksite kl 11.00 ronimisseina juurde.

Öelge administraatorile, et tulite kaljuronimise koolitusele. Sissepääs toimub koolitusele registreerunute nimekirja alusel. Administraatorilt saate riietusruumi võtme, kuhu saate üleriided jätta ja riided vahetada.

Ronimissein asub kergejõustikuhalli tagumises nurgas. Kergejõustikuhall asub sisse tulles administraatorite lauast paremal pool. Kergejõustikuhalli sisenedes märkate tagumises nurgas ronimisseina - kohtume seal.


Koolitusele registreerimine

Registreerimiseks kliki nupul “registreeri koolitusele siin” ja täida avanev vorm. Pärast registreerimist saadame teile arve osavõtutasu maksmiseks.


Kontakt

Hans Vellama

Elamusvedur ja alpinismitreener

e-mail: hans@elamuspluss.ee


Earlier Event: December 2
Julgestajakaardi koolitus: roheline kaart
Later Event: January 6
Aconcagua mägimatk 2024